Novice

 

Ne le da je danes predbožični dan, 24 december je tudi tretje leto zapored Svetovni dan psov. Domači pes kot ga poznamo danes, je podvrsta volka, ki so jo ljudje udomačili že pred 15.000 leti. Od takrat naprej so se psi razširili po vsem svetu in nas spremljajo v večini prejšnjih in sedanjih kulturah. Prevzemajo vloge čuvajev, lovskih pomočnikov, policijskih psov ali pa so samo domači ljubljenčki. V našem klubu pse vzgajamo v reševalne pse.

Prvi zapisi o uporabi reševalnega psa segajo v leto 1707, ko menihi švicarskega samostana s svojimi psi pasme bernardinec iščejo in rešujejo obnemogle pohodnike na prelazu St. Bernard. V Sloveniji sta bila pionirja Dušan Škrlep in Marjan Perko, ko leta 1952 v Tamarju organizirata prvi lavinski tečaj. Prva reševalna akcija z reševalnim psom steče leta 1983, ko v hrastniškem rudniku blato zalije skupino rudarjev na globini 450m. Reševalna psička Ajda je po napornem enournem spustu in po polurnem iskanju nakazalo mesto trupla ponesrečenega rudarja.

V iskalnih akcijah so uspešni tudi naši psi in njihovi vodniki. V letu 2015 sta na eni od iskalnih akcij našla pogrešano osebo reševalni pes Ajk in njegov vodnik Robert. S svojimi psi pa se vodniki udeležujejo tudi mednarodnih vaj in svetovnih prvenstev, kjer nizajo zavidljive dosežke in s tem postavljajo klub ter Slovenijo na sam vrh te kinološke panoge.