Novice

V torek 29.8.2017 smo se člani kluba vodnikov reševalnih psov Kranj ob 4h zjutraj odpravili proti Danski kjer so Andrej Žunič in Blisk (nemški kratkodlaki ptičar), David Pogačnik in Flesh (nemški kratkodlaki ptičar), Sebastian Mohorič in Ajka (nemška ovčarka) opravljali rekvalifikacijo in kvalifikacijo. kot markerji pa so bili Neja Malis, Boštjan Gartnar, Miha Kovačič, Andrej Sterle in Jure Rjavec. Na pot smo odšli z novim kombijem ZVRPS ter kombijem, katerega najem nam je sponzoriralo podjetje Hertz. V torek zvečer smo prespali na severu Nemčije, tik pred mejo z Dansko. V sredo zjutraj smo se odpravili do mesta Aalborg. Tja smo prispeli že pred dvanajsto uro, zato smo si vzeli čas da si ogledamo mesto, spijemo kavo in se nato odpravimo do gasilske šole, kjer je letos potekal MRT.

Veterinarski pregled ter pregled opreme je potekal od 18-20h. markerji so imeli briefing ob 19.30, po njem pa so se lahko namestili v šotore, katere je pripravil organizator. Kaj kmalu pa so se prvi kvalifikanti ter markerji že soočili z prvo preizkušnjo. Eno od sedmih, ki jih je čakala v času 48 ur. Kot zanimivost, so tudi markerji letos izvedeli za svoj odhod na delovišče dobre pol ure prej. Mission readiness test oz. test pripravljenosti za misije velja za eno najtežjih preizkušenj s katero se soočita vodnik in njegov pes. V času 48 ur sta oba v stalni pripravljenosti, noč in dan. Sodniki preverjajo in ocenjujejo delo vodnika, delo psa, njuno skupno delo, samostojno delo psa in taktiko iskanja. Prav tako se ocenjuje tudi zastavljena vprašanja ki jih vodnik postavi sodniku za prejem čim boljših informacij.  

Reševalni par se sooči z sedmimi različnimi iskanji na ruševini, med njimi poteka iskanje tudi ponoči. Rekvalifikanti pa morajo prestati le tri iskanja Na sama delovišča jih dostavijo lokalni gasilci z svojimi vozili. Nato reševalni pari čakajo, dokler jih organizator ne pokliče na iskanje. Nočno iskanje se »popestri« še z utripajočimi LED lučkami, ki so uperjene v vodnika, z dodatnimi osebami na ruševini, ki izvajajo tehnično delo z pnevmatskim kladivom. Dnevna iskanja se izvajajo v porušenih stavbah, ruševinah na katere vodniki ne smejo stopiti, spet na drugih lahko sledijo svojim psom. Na deponiji odpadnega materiala iščejo v pesku zasute osebe. Torej gre za resnično zahtevno, fizično in psihično preizkušnjo.

Zadnji dan, petek, je že kazal znake utrujenosti. Le ta je zbledela, ko smo izvedeli da so vsi trije člani uspešno opravili preizkušnjo. Tako je David Pogačnik z Flešom opravil rekvalifikacijo. Sebastian Mohorič in Ajka ter Andrej Žunič in Blisk pa sta uspešno opravila kvalifikacijo.

Po podelitvi in tudi zasluženem fotografiranju smo se odpravili nazaj v Nemčijo, kjer smo prespali na istem prenočišču kot v torek zvečer. V soboto zjutraj pa smo se odpravili proti Sloveniji. V Kranj smo prispeli malo pred deseto uro zvečer.